A fiatalokon múlik, hogy fennmaradnak-e a magyar-magyar kapcsolatok

 2015. december 02., szerda

Makón tartotta soros ülését a Magyar Ifjúsági Konferencia, mely a Kárpát-medencében működő ifjúsági szervezetek legmagasabb szintű egyeztetési fóruma.

A makói tanácskozás házigazdája ezúttal a Magyar Ifjúsági Szövetség (MISZ) volt. Felvidékről az ernyőszervezetnek öt tagja van: a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a Diákhálózat, a Firesz, a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata és a Via Nova ICS, ám a Firesz és a Via Nova ezúttal nem tudott részt venni a találkozón.

A MIK legfontosabb célkitűzése, hogy összefogja valamennyi magyarajkú kisebb-nagyobb ifjúsági egyesületet, nem csupán Magyarországon, hanem a teljes Kárpát-medencében. Makón megtárgyalták a kormány kiemelt ifjúsági programjait és a legfontosabb változásokat, valamint górcső alá vették az elmúlt egy év kezdeményezéseit.

„Régiós együttműködések alakulhatnak ki, olyan projektekben is közösen tudunk részt venni, melyek átnyúlnak az országhatárokon. A konferencia a jövőben egy ernyőszervezetet kíván létrehozni annak érdekében, hogy a régiók között még szorosabb legyen az együttműködés, illetve a hazai pályázatokon túl uniós forrásokra közösen pályázhassanak – fejtette ki Szórád Gábor, a MIK állandó bizottságának elnöke.

„Minden ifjúsági szervezet felelőssége, hogy a magyarság alapeszméi a migrációs nyomás ellenére is fennmaradhassanak, hogy az értékek és alapeszmék megerősödhessenek – fogalmazott Schanda Tamás János ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár.

Grezsa István, határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztos pedig azt taglalta, hogy a 15 milliós magyarságot újra egy nemzeti közösségbe kell szervezni. Véleménye szerint a magyar kormánynak jelentős munkája van abban, hogy a különböző elcsatolt területeken élő magyar fiatalok egyre több alkalommal vesznek részt közös rendezvényeken. „Számos olyan programunk van, melyeknek az a feladata, hogy minél szorosabbra fűzze a kapcsolatot ezen szervezetek között” – mondta Grezsa.

forrás: www.felvidek.ma