“A humánum nyugalmát sugárzó képek alkotója”

 Beszámolók '14, Beszámolók sikerekről  |   2014. november 19., szerda

hdt.jpg - 49.06 Kb

Bárkány Jenőné képzőművészeti kritikájában olvashatjuk ezeket a felemelő sorokat az Új Szó 1979. évi 49. számában. A pályája csúcsa felé törekvő fiatal művész pozsonyi bemutatkozása alkalmából fogalmazódtak meg ezek a sorok. És valóban mennyi igazság, milyen pontos meglátás van ezekben a szavakban. Mert ez a humánum végigkíséri alkotói pályafutását egész életén át. Ahogy sokszor elmondták már róla, a Duna és a Garam, Esztergom és Párkány festője Ő. A hazai tájé. Gerstner István. Mint pályafutása során annyiszor, tavalyi állandó tárlata megnyitóján is elhangzott, hogy milyen fontos szempont Gerstner István festészetében a humanitás. Mégpedig azért, mert tájképei mellett (vagy inkább tájképeiben) mindig ott érezni az embert. Úgy képes megfesteni a tájat, hogy az emberiesség, az emberi lélek mindig megtalálható műveiben.

2014. november 19-én barátai, ismerősei, rokonai, tisztelői köszöntötték az idén 75 éves művészt a párkányi Danubius moziban megrendezett ünnepségen. Farkas Veronika művészettörténész méltatásában elhangzott, hogy Gerstner István egy igazi plein-air festő, aminek jellemzője a műtermi megvilágítás helyett a természetes szórt fény, a reflexszínek megjelenítése. Fő feladata pedig a látvány, az atmoszféra megörökítése. A Barta Gyula Galériában egy időben megnyílt jubileumi tárlat a leghűbb bizonyítéka ezeknek a gondolatoknak. A Stilla Pectus nőikar felemelő éneke (Eugen Suchoň: Aká si mi krásna és Zahovay Ernő: Az ősz c. zeneműve), valamint a Juhász Gyula előadásában elhangzott Radnóti Miklós: Nem tudhatom c. verse méltó keretbe foglalta az ünnepélyes megnyitó hangulatát.
Hogy mennyire jelentős a mester életében ez a jubileum, bizonyítja a komáromi PRO ARTE DANUBII Polgári Társulás által kiadott, 140 oldalas album is. A reprezentatív kiállítású monográfia 263 mű reprodukcióját tartalmazza, korabeli újságcikkekkel, recenziókkal, fotókkal kiegészítve. A festőművész archívumából gondosan válogatott és összeállított anyag fia, Gerstner Ákos munkáját dicséri. A szlovák, angol és német nyelvű rezümé pedig más anyanyelvűek számára is élvezhetőbbé, használhatóbbá teszi a szép kiállítású könyvet. A Gerstner István életművét bemutató „Érintések” c. mű megvásárolható a galériában, valamint a Jesenský utca 65. számú házban található Rembrandt papírboltban. A kiállítás december 19-ig még megtekinthető a Fő utca 6. szám alatt található Barta Gyula Galériában.
Farkas Veronikával egyetemben mi is kívánjuk: Isten éltesse a művészt, jubileuma alkalmából.