A Kassai lexikon ünnepélyes bemutatása

 Beszámolók '15, Beszámolók sikerekről  |   2015. január 22., csütörtök

51421

Az egykori kassai Városházán rég várt ünnepi eseményre került sor január 22-én, csütörtökön. Ünnepélyes keretek között mutatták be a kassaiak lexikonjának első kötetét (Lexikón Košičanov I.), melyet az Equilibria kiadó adott ki 2014-ben ezer példányban. Ez a kötet A-tól I-ig 484 oldalon 1895 személyiség adatait tartalmazza. Fajsúlyos kiadvány, nemcsak annak súlya miatt, hiszen 1890 grammot nyom. A három kötet nagyjából 6000 személyiség adatait tartalmazza majd. A szerzők Ján Gašpar, az Állami Tudományos Könyvtár igazgatója, Eleonóra Blašková bibliográfus, az előbbi intézmény munkatársa és Mária Mihóková tizenhárom évig dolgoztak rajta. De ez valahol a kassaiak munkája is volt, hiszen sokan járultak hozzá saját adataikkal. E segítség nélkül aligha készülhetett volna el.
A Vármegyeháza terme teljesen megtelt, hogy sokan állni voltak kénytelenek. A rendezvényt megtisztelte részvételével Rudolf Schuster volt államfő, főpolgármester és polgármester, Zdenko Trebuľa, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke, Richard Raši főpolgármester és helyettese, Renáta Lenartová.
A műsort Richard Herrgott vezette, aki elmondta, ez a terem sok mindenre, jóra és rosszra emlékezik, majd némi túlzással azt állította, hogy ehhez hasonló kötet közel és távol nem jelent meg. Ezt megszokott szónoki túlzásnak tartjuk , és a tájékozatlanság rovására kell írnunk.
Ján Gašpar elmondta, 2001-től készült a lexikon. Az életrajzokon sokan dolgoztak. Korábban Michal Potemra és Mária Mihóková foglalkozott a témával. 1995-ben a könyvtár kiadta Mihóková Kassai személyiségek szótára 1848-1919 című munkáját. Az igazgató elmondta, tizenhét éves kora óta foglalkozik ezzel a témával. Mihóková munkáját szerették volna bővíteni, de hamar kiderült, más megoldást kell találni. A kassai polgárok között voltak olyanok, akik sokat jelentettek a város számára. A Spielmann, Adriányi, Markó, Schirger nevűek és a többiek komoly szerepet játszottak Kassa történetében. 1918 után sokan jöttek, 1938 után is, de 1945-ben el kellett menniük, majd jött 1948, mely új helyzetet teremtett. Azokat, akik ugyan Kassán születtek vagy haltak meg, de életpályájuk nem ehhez a városhoz kötötte őket, nem vették föl a kötetbe.
A második és harmadik kötet címszavait is már kidolgozták – tudhattuk meg.
Eleonóra Blašková fölsorolta, milyen forrásokra támaszkodtak. Ennek az elképzelésnek voltak alapjai. A kötet nem tökéletes és teljes. A kassaiaknak ajánljuk – mondotta. Köszönet tevékenységükért és ez egy megemlékezés, hiszen a város történetéhez tartoznak.
Az Equilibria kiadót két éve kérték föl az együttműködésre. A kötet fölkeltette érdeklődésüket, így vállalták annak kiadását. E munkának eredménye csak néhány év múlva mutatkozik meg, amikor az adatokat használni fogják. Bohumil Kavan grafikus száz órát töltött el az előkészítő munkával. A Typopress nyomda minőségi munkát végzett. A cél az volt, hogy kassai vállalat nyomtassa ki, itt jelenjen meg. A szponzorok: Kassa városa, a helyi City Park Center Rt., a Transservis, a Talentum Cassoviensis Alapítványt, Süli János, az Óváros volt polgármestere, Pavol Sitár ügyvéd, a Zsidó Hitközség vezetője és Rudolf Bauer egykori főpolgármester.
Richard Raši főpolgármester kimagasló, sőt csodálatos munkának nevezte, amit a szerzők három év alatt fejeztek be, szabadidejük rovására. A kötetben kiváló személyiségek szerepelnek. Majd azt mondta, a nemzetnek, mely nem ismeri múltját, nincs jövője, illetve kénytelen azokat a hibákat megismételni, melyeket már korábban elkövettek. A lexikonban szereplő személyek példák gyermekeink és unokáink számára. A kötet a város további fejlődésének szempontjából is fontos. „Köszönetem azoké a bámulatos embereké, akik ennek megvalósítására vállalkoztak, és életük éveit ennek szentelték.” Tapasztalataik a tények kikeresésénél és gyűjtésénél, a dokumentumok – fényképek, számtalan forrás, levéltári adat, anyakönyvi kivonat, újságcikk, nekrológok – arra utalnak, hogy az embereket érdekli városuk múltja, amelyben élnek. Most ezeknek az embereknek az életén keresztül ismerhetjük meg Kassa történetét, akik sorsukat Kassával kötötték össze.
Zdenko Trebuľa megyei elnök, egykori főpolgármester utalt az előtte szóló szavaira, és szintén magasra értékelte ezt a teljesítményt. Szlovákiának két lábra van szüksége. Az egyik Pozsony, a másik Kassa. Ebben a kötetben a város története található. „Együtt élünk, együtt akarjuk építeni.” Végül sikert kívánt a városnak.
Rudolf Schuster szintén elragadtatással szólt a lexikonról, meg arról, hogy ennyien jöttek el a bemutatóra. A terem élni kezdett. Még soha nem látott egy könyvbemutatón ennyi embert. Megemeli kalapját – mondta – ilyen szerzői türelem előtt. Kívánta, hogy a szerzők be tudják munkájukat fejezni. A mai délután különleges személyekről szól. Annak a kívánságnak adott végül hangot, hogy a könyvből annyit nyomtassanak, hogy minden kassai megvásárolhassa.
A kiadó képviselője elmondta, legyünk büszkék arra, hogy a lexikonban egymás mellett magyarok, szlovákok, németek és zsidók szerepelnek.
A könyvet az előtérben annak borsos ára ellenére sokan megvásárolták, majd dedikáltatták a szerzőkkel. Mária Mihókovát a leánya képviselte, mert betegsége miatt nem tudott az ünnepélyes bemutatón részt venni.
A lexikon 79,90 euróba kerül, de a bemutató alkalmával 65-ért lehetett megvásárolni. Az interneten 67,12 euróért lehet hozzájutni, a kiadóban állítólag még olcsóbban.

Balassa Zoltán, Felvidék.ma