Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok találkoztak Topolyán

 Beszámolók '14, Beszámolók sikerekről  |   2014. szeptember 12., péntek

Hol tart a ma a folklórkutatás Vajdaságban? Tették fel a kérdést a pénteken délelőtt megtartott Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok találkozóján Topolyán. A Kiss Lajos Néprajzi Társaság és a Topolyai Múzeum közös szervezésében könyvbemutatót és kerekasztal-beszélgetést tartottak./p

Konferencia 2014

Fehér Viktor az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének hallgatója. Szabadidejében szülőfalujának, Egyházaskérnek a szokásvilágát kutatja. „Az emberi élet három nagy fordulóját igyekszem felgyűjteni, igyekszem publikálni is ezeket a tanulmányokat. Azért is vagyok itt, hogy magasabb szintre vigyem ezt a kutatást.”

A gödöllői Cs. Tóth Gabriella fiatal néprajzkutató tavaly előadóként, idén pedig résztvevőként utazott a Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok találkozójára. „Mindenképpen fontosnak tartottam a kerekasztal-beszélgetésen is részt venni, hogy a vajdasági néprajzosokkal minél szorosabb kapcsolatot tudjak kialakítani, ami hosszútávon remélem kamatozhat.”

A szakma nagyjai látogattak el Topolyára, köteteikkel , tanácsaikkal, tapasztalataikkal. A program alapvető célja közelebb hozni egymáshoz a folklórkutatók két generációját. Gazsó Hargita topolyai múzeumpedagógus: „Arra bátorítjuk most a fiatalokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot, tudjanak meg mindent erről a szakmáról, hogy mivel is jár ez, hogy milyen utakat lehet ezzel bejárni, milyen területek vannak, amit kutatni lehet.”

Van mit kutatni még Vajdaság gazdag, színes népi hagyatékából. Az idei, nyolcadik, a Kárpát-medencében egyedülálló rendezvény stratégiai célkitűzése a jövő évi tematikus konferencia megtervezése volt. A következő évben lesz Fehér Ferenc születésének hetvenedik évfordulója. Szőke Anna főszervező: „Szeretnénk a vajdasági hagyományokat, az itteni anyagot, főleg a folklór területéről felgyűjtetni.”

A topolyai Nyugati-temetőben található Borús Rózsa, Harkai Imre és Tóth Ferenc síremléke is. A néprajzi témájú konferenciát az elődök iránti tiszteletadásként koszorúzással zárták.

Kiss Lajos Néprajzi Társaság Szabadka