Kárpát-medencei Magyarok Zenéje – gálakoncert az összetartozás jegyében

 Beszámolók '14, Beszámolók sikerekről  |   2014. november 22., szombat
 
vigado_01

A pesti Vigadóban tartották a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje 2014 gálakoncertjét. A november 22-ei rendezvényen kárpátaljai vendégek is részt vettek.
A sorozat a budapesti gálaműsoron kívül idén ősszel öt határon túli településre, köztük Beregszászba jutott el. Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének megnyitója után Böszörményi Gergely, a koncertek főszervezője, a Stereo Kft./Periferic Records igazgatója köszöntötte a vendégeket. Elmondta, a sorozat célja az volt, hogy a Kárpát-medence magyarsága megismerje egymás zenéjét, kultúráját. A nagynevű, befutott magyarországi előadók mellett a rendezvényeken mindig fellépett egy-egy helyi, kevésbé ismert csapat is. A kárpátaljai helyszínen így Pál István „Szalonna” és bandája, valamint a Misztrál együttesen kívül a BorzsaVári népzenekar is megcsillogtathatta tehetségét. A formáció ifjú énekesnőjét, Kovács Abigélt Böszörményi Gergely a gálakoncerten is kiemelte, hiszen a különleges hangú kislány mindenkit elbűvölt előadásával.

Böszörményi Gergely és a kárpátaljai vendégek

A Vigadóban megrendezett záróesten fellépett Agócs Julianna és Dóra Áron, Pál István „Szalonna” és bandája, Kovács Krisztián és Szilágyi Szabolcs, a Tekerős Barátok, valamint a Misztrál. A Magyarországi Református Egyház közreműködésével, számos cég és zenekar felajánlásának köszönhetően az elmúlt évek folyamán a rendezvénysorozat keretein belül a szervezők 15 millió forint értékben adományoztak CD-ket határon túli városok könyvtárainak. Idén mintegy 2,5 millió forint értékben adtak át hanghordozókat a koncertet befogadó városok küldötteinek, így Beregszásznak is. Böszörményi Gergely arra kérte a könyvtárak képviselőit, tegyenek arról, hogy az értékes CD-csomagok híre eljusson a könyvtárakon kívülre is, hogy minél többen hozzáférhessenek a minőségi zenéhez.
A rendezvény fővédnöke Hercegh Anita, a köztársasági elnök felesége, egyházi védnöke Szabó István református püspök volt. A koncert nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével ért véget.

Kocsis Julianna
Kárpátalja.ma