Székelyudvarhely beszámoló

 Beszámolók '16  |   2016. december 01., csütörtök

A Nemzeti Együttműködési Közösség támogatásának köszönhetően Zalai Harangláb Egyesület a NEA-NO-16-SZ-0019 számú, „VIII. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál – A gyümölcsöző magyar-székely kapcsolatokért” című pályázatának megvalósításával ismét hozzájárulhatott 2016. szeptember 23-25-e között az immár VIII. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál megrendezéséhez, amelyet a Civitas alapítvány kezdeményezett.
1
A három napos program nem csak ízekben volt gazdag. A fesztiválon minden jó ügy otthonra tudott találni a több mint tizenöt kiállító pavilonban. A szervezők és a résztvevők közös célja volt, hogy a helyi közösségeket támogassa, lehetőséget adjon termékeik, társadalmi tevékenységük bemutatására.
2
A helyi közösségeket reprezentáló gazdák, gazdasszonyok termékei mellett helyet kapott a fesztiválon gyógynövényes és civil sátor is. Bemutatkozhatott az időbank rendszere és a cserebere placc is, amelyek a mai modern társadalomban kínálnak pénz nélküli alternatívát a fenntartható, személyes kapcsolatokra alapozó közösségi életre.
3
A hagyományos ízek mellett megjelentek az újítások is. Nagy érdeklődés követte a legfinomabb gyógynövényes lekvárok versenyét. Az érdeklődők részt vehettek gyógynövény felismerő versenyen, készíthettek fűszersót és megkóstolhatták a közös készítésű friss gyógynövényekből főzött teát is. A finom ízek mellett belelapozhattak a szellemi termékekbe is, amelyek sikeres és fenntartható, társadalmilag is hasznos projekteket mutattak be, vagy ismertetőt adtak a kiskertek gondozásáról, a magról való szaporításról. A fesztiválon mindvégig nagy hangsúlyt fektettek az esélyegyenlőség megvalósítására.
4
Vasárnap délelőtt hagyományosan megrendezésre került a civil szervezetek találkozója a gyümölcsöző magyar-székely kapcsolatokért, amelyen képviseltették magukat a székelyudvarhely és környéki civil szervezetek és magyarországi szervezetek is. A Zalai Harangláb Egyesület mellett részt vett a Csillag-ász Regionális Alapítvány, a Pannon Regionális Alapítvány és a Jó munka Szociális Szövetkezet is. A kerekasztal beszélgetés nagyon eredményesnek bizonyult, mert konkrét hozadéka lett. A székely gazdák részt vettek a hódmezővásárhelyi Ízök fesztiválján.
A programot fellépők sora színesítette. Bemutatkozhattak a környékbeli néptánccsoportok (Farkaslaka, Oroszhegy, Udvarhely, Bögöz és Zetelaka) néptánccsoportjai. Nem mindennapi látvány volt szombat este a Szentegyházi Gyermekfilharmónia kórus fellépése.
A programról elismerően nyilatkoztak a résztvevők, családias és valódi közösségi szellem alakult ki a három nap során. A Zalai Harangláb Egyesület örömmel segédkezett a program megszervezésében és várja a jövő évi együttműködést.
5