Akinek Fáj Trianon Egyesület – „A kő marad” – NEA-NO-20-O-V-0101

 Beszámolók 2020  |   2021. április 28., szerda

Akinek Fáj Trianon Egyesület

Projekt Címe: „A kő marad”

Pályázati azonosító: NEA-NO-20-O-V-0101

Szakmai Beszámoló

 

A „A kő marad  NEA-NO-20-O-V-0101 pályázati  azonosítószámú, programját  a Nemzeti Együttműködési Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, támogatta a Miniszterelnökség irányító szervként való együttműködésben.

Az egyesület célja nemzetközi, főként határon túli és a kárpát-medencei civil szervezetekkel való  partnerkapcsolatok kialakítása, koordinálása. Az egyesület további célja kulturális programok szervezése, azok megvalósítása, valamint a magyar civil szervezetekhez kötődő civil sikerek közvetítése, a civil szféra magyarságtudatának és összetartozás érzésének erősítése, a hagyományok megőrzése és megismertetése a határon kívül és belül, azzal a céllal, hogy a Trianon-trauma történelmi és társadalmi szintű emlékezetének kezelését, az új határok erőszakos meghúzása következtében létrejött emberi sorsokra való emlékezést, valamint az összetartozás erősítését szolgálja. Kulturális tevékenysége: Közművelődési, művelődési, közéleti események, művészeti programok szervezése. A határon túli magyarok részére, illetve velük partnerségben működő szervezetek részére vidék- és közösségfejlesztő programok szervezése.

 

2020.06.20.”A kő marad.” Programnyitó emlékezés

Kezet nyújtunk egymásnak és megyünk

és leszünk Egy Cél és Egy Akarat;

A víz szalad, a kő marad”

A fenti Wass Albert idézet szellemiségében szerveztük meg rendezvényünket, ahol virtuális emlékköveket helyeztünk el a lakiteleki Összetartozás emlékműnél az összetartozás jegyében. Minden résztvevő elhelyezett  egy ún. emlékkövet, amely szülőhelyének vagy lakhelyének nevét viselte.  Ezzel megnyitottuk a “Kő marad…” programsorozatunkat.

 

2020.08.18. Nemzeti Identitástábor Kerekasztal

A Szarvason megrendezésre kerülő Nemzeti Identitástábor keretén belül sor kerül a kerekasztal konferenciára, amelynek fő témája a hagyományőrzés és -ápolás, valamint a nemzeti összetartozás erősítése. A rendezvényünkre különböző helyszínekről érkeznek a résztvevők, főként az elcsatolt területekről. A résztvevők – az általuk tartott előadások és beszélgetések által – megismerhetik egymás hagyományait, szokásait. Megerősödhet bennük az identitástudat, a hagyományőrzés fontossága a „a víz szalad, a kő marad” gondolat mentén. A kapcsolatteremtés útján erősíthetik egymásban a hagyományőrzés fontosságát, közvetítve azt a fiatalabb korosztály számára is. A résztvevők a következő helyszínekről érkeznek: Tornyos, Szímő, Búkkábrány Lakitelek, Szeged, Hódmezővásárhely.

 

2021.03.24. „A kő marad…” online záró kerekasztal

Rendezvénysorozatunk záró rendezvényére a vírushelyzet miatt online került sor „A kő marad…” záró kerekasztal címmel, amelyen összefoglaltuk a programok során szerzett tapasztalatainkat, az elért eredményeket, és a tapasztalataink függvényében lefektettük a jövőre vonatkozó terveinket.

A pályázat a program megvalósításán felül lehetőséget nyújtott a szervezetünk működésének finanszírozására is: ide értve az iroda bérlés, a szervezet könyvelésének megbízására egy könyvelőiroda által, 1 főt egyszerűsített foglalkoztatását, keretében Végezetül pedig a  személygépkocsi költségtérítésben, mely   hozzájárult  partnereink, kapcsolataink megtartásához, illetve szervezeti feladataink ellátásához.

A pályázat a program megvalósításán felül lehetőséget nyújtott a szervezetünk működésének finanszírozására is: ide értve az iroda bérlés, honlapon  való hirdetést,  1 fő munkatárs teljes munkaidőben való alkalmazását ,valamint 4 fő önkéntesünk díjazását tette lehetővé. Végezetül pedig a  személygépkocsi költségtérítésben, mely   hozzájárult  partnereink, kapcsolataink megtartásához, illetve szervezeti feladataink ellátásához