Magyar irodalmi napok Kárpátalján

 Beszámolók '14, Beszámolók sikerekről  |   2014. október 08., szerda
 

A Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) és a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) évről évre megrendezi a kárpátaljai magyar irodalmi napokat, amelyek során az Együtt c. irodalmi-művészeti-kulturális folyóirat szerzői, szerkesztői felkeresik vidékünk oktatási és kulturális intézményeit. A rendezvénysorozat célja bemutatni, hogy Kárpátalján létezik kortárs magyar irodalom, és hogy a fiatalok közelebbről megismerkedhessenek ennek képviselőivel.

Idén október 8–12. között nyolcadszor került megrendezésre az Együtt Írótábor és Irodalmi Karaván. Ez alkalommal a legifjabb nemzedék képviselői látogattak el az iskolákba, könyvtárakba, vettek részt különböző témájú beszélgetéseken. Csordás László, Marcsák Gergely, Lőrincz P. Gabriella, Bakos Kiss Károly, Pusztai-Tárczy Beatrix, Shrek Tímea, Pógyor Adrián, Kertész Dávid, Gálfi Dezső, Pák Diána, Ráti Emese a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) tagjai. A közelmúltban megalakult irodalmi alkotóműhely a tavaly megjelent Szárnypróba c. antológia szerzőit és a hozzájuk csatlakozó tollforgató fiatalokat tömöríti. Az egyes helyszíneken más alkotók is bekapcsolódtak a programba.

Az irodalmi karaván résztvevői szerdán rendhagyó irodalomórákat tartottak a Munkácsi Állami Egyetem Humán-Természettudományi Koledzsének magyar tagozatán (házigazda Kótun Jolán magyar nyelv és irodalom szakos tanár), a Munkácsi Szent István Római Katolikus Líceumban (Kristofori Olga igazgató, Popovics Béla magyartanár), a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumban (Szabó Árpád igazgató), valamint a Nagyberegi Református Líceumban (Kovács András magyartanár). Este író-olvasó találkozóra került sor a tiszapéterfalvai községi könyvtárban (házigazda Pallagi Ágnes könyvtáros).

Másnap az írók, költők a Felső-Tisza-vidékre látogattak. Visken a református temetőben elhelyezték a megemlékezés és tisztelet koszorúját Fodó Sándor, kárpátaljai magyar nyelvész, irodalmár, egyetemi tanár, politikus, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapító elnökének sírjánál. Ezután élő irodalomóra következett a Viski Kölcsey Ferenc Középiskolában (házigazda Czébely Lajos magyar nyelv és irodalom szakos tanár). Técsőn a református líceum és a Hollósy Simon középiskola diákjainak mutatkoztak be az irodalmi karaván résztvevői (házigazda Ambrus István igazgató), majd délután a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban volt író-olvasó találkozó (házigazda Pák Diána magyar nyelv és irodalom szakos tanár, a KVIT tagja).

Péteken az ugocsai Tiszahát, illetve Nagyszőlős voltak az irodalmi napok helyszínei. Péterfalván, a Kölcsey Ferenc középiskola udvarán koszorúzási ünnepségre került sor Kiss Ferenc (Péterfalva, 1928. november 11. – Budapest, 1999. október 30.) irodalomtörténész emléktáblájánál (házigazda Újfalusi László igazgató). A Péterfalvai Református Líceum diákjai pedig rendhagyó irodalomóra keretében ismerkedhettek a kárpátaljai magyar irodalmárok legifjabb nemzedékének alkotásaival (házigazda Bohut Andrea igazgató).

A Nagyszőlősi Járási Könyvtárban Vaskeba Katalin igazgató és Melancsuk Gabriella könyvtáros vezetésével író-olvasó találkozót tartottak, ahol a KVIT-tagok bemutatkozásán kívül sor került Hudák Elvira nyugdíjas pedagógus Feszty Árpád és Kárpátalja című brosúrájának bemutatójára is.

A találkozókon a moderátor szerepét Dupka György, a MÉKK elnöke vállalta magára. Röviden ismertette az irodalmi karaván programját, beszélt az Együtt folyóirat történetéről, a Magyar Művészeti Akadémia működéséről. A Kovács Vilmos Irodalmi Társaság megalakulásáról Csordás László tájékoztatott. Ezután a jelenlévő írók, költők mutatkoztak be, adtak ízelítőt műveikből. Dupka György történészként az idei év kiemelkedő történelmi dátumai — az I. világháború kitörésének 100., illetve a kárpátaljai magyar férfiak háromnapos munkára való elhurcolásának 70. évfordulója — kapcsán tartott ismertetőt. A jó hangulatról Marcsák Gergely gondoskodott, aki megzenésített verseket, illetve népdalfeldolgozásokat adott elő gitárkísérettel.

A diákok mindenütt érdeklődéssel hallgatták az előadásokat, felolvasásokat. Reméljük, néhányan ahhoz is kedvet kaptak, hogy írásaikkal jelentkezzenek a KMMI tehetséggondozó pályázatán.

Szombaton az irodalmárok történelmi emléktúrán vettek részt. Borbély Beáta igazgató kalauzolásával megtekintették a Péterfalvai Képtár és a Tiszaháti Tájmúzeum kiállításait. Felkeresték a nagyszőlősi Ugocsa vár és a királyházai Nyalábvár romjait, ahol megismerkedtek ezen építmények történetével. Batár községben ellátogattak a Tüzes Farmergazdaságba, ahol betekintést nyerhettek az őshonos magyar háziállatok — mangalica, rideg tartású szür¬kemarha, rackajuh, bivaly — tenyésztésébe, az ökológiailag tiszta szörpök, lekvárok előállításába, sőt, meg is kóstolhatták ezeket a biotermékeket.

A tábor munkáját a résztvevők műhelybeszélgetés során elemezték, értékelték.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.