Megnyílt Janovics Kanyó Erika selyemfestményeinek és kosztümjeinek kiállítása

 Beszámolók '14, Beszámolók sikerekről  |   2014. október 11., szombat

2014. október 11.

Őszi selyem amulettek a szabadkai Emléktárgy-boltban

Megnyílt Janovics Kanyó Erika selyemfestményeinek és kosztümjeinek kiállítása

A tárlat közönségét Ninkov Kovacsev Olga, a szabadkai múzeum művészettörténésze köszöntötte (A képen: Csík Mónika, Gajić Lakner Rozália és Janovics Kanyó Erika)

Janovics Kanyó Erika iparművész, jelmeztervező nevét elsősorban a szabadkai Gyermekszínház plakátjairól ismeri a közönség. Önálló kiállításokkal Európa-szerte bemutatkozott, több hazai és nemzetközi díj nyertese. Az Őszi selyem amulettek című tárlatot Gajić Lakner Rozália ruhatervező és Csík Mónika költő nyitotta meg. A házigazda szerepében Ninkov Kovacsev Olga, a szabadkai múzeum művészettörténésze köszöntötte a közönséget.

Janovics Kanyó Erika a belgrádi akadémia kosztümtervezői szakán szerzett diplomát, tagja a Vajdasági Iparművészek Egyesületének, számos hazai és nemzetközi színházi produkcióban működött közre jelmez- és díszlettervezőként.

A művész sokféle technikával és számos különböző alapanyag felhasználásával fejezi ki önmagát – mutatott rá Gajić Lakner Rozália újvidéki ruhatervező a kiállítás megnyitóján. Ezen a tárlaton az egyik legősibb alapanyag, a selyem, mint művészi vászon szolgálja az alkotót.

„Jó elvarázsoltnak lenni és jó hagyni, hogy elvarázsoljanak” – mondta Csík Mónika Sinkó-díjas költő megnyitóbeszédében. „Janovics Erika szárnyak nélkül repül. Színekbe zárja a világot. A felhők között kalandozik, hangtalan mesél. Szegődjünk mellé útitársként! – kalauzolta a nézőt Csík Mónika a különleges képzőművészeti utazáson.

Az Őszi selyem amulettek című tárlatot a szabadkai Emléktárgy-boltban láthatja a selyemfestészet szépségei iránt érdeklődő közönség.

Basity Gréta