A Magyar Művészetért Díjrendszer ünnepélyes díjkiosztó gálája Tiszakálmánfalván

 Beszámolók '14, Beszámolók sikerekről  |   2014. október 12., vasárnap

2014. október 12.

Hat Ex Libris-díj a vajdaságiaknak

A Magyar Művészetért Díjrendszer ünnepélyes díjkiosztó gálája Tiszakálmánfalván

A díjazottak és a díj adományozója: Rancz Emil, Dormán László, Dobó József, Dudás Károly, Jovanović Edit, Milanović Ottilia és Gubcsi Lajos

Tiszakálmánfalván adták át tegnap a Gubcsi Lajos alapította Ex Libris-díjat, amely a Magyar Művészetért díjrendszerbe tartozik, és a délvidékiek közül azokat jutalmazzák vele, akik az egyetemes magyar kultúrához járulnak hozzá tevékenységükkel.

Ezt az anyaországi elismerést ezúttal Dormán László fotóművész, Balázs Áron színművész, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a mitrovicai Szerémség Magyar Művelődési Egyesület, a pancsovai Petőfi Sándor MME, a Muzslai Petőfi Sándor MME és a budiszavai/tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor ME érdemelte ki.

Az ünnepi rendezvény a helyi Ivo Andrić Általános Iskola tornatermében kezdődött, ahol elsőként egy könyvbemutatóra került sor, Gubcsi Lajos legújabb könyvét, a Leányálom címűt mutatta be. Utána Hagyományaink címmel egy művelődési műsorra került sor, amelyben bemutatkoztak a helyi műkedvelőkön kívül a pirosi, kátyi, antalfalvi és újvidéki vendégelőadók. Dormán László fotókiállításán bemutatott alkotásokat Dudás Károly méltatta. A szervezők ugyancsak a sokszínű, vajdasági hagyományokat mutatták be a viselet és kézimunka-kiállításukon.

A rendezvény folytatásaként a Katolikus Körben tartották meg az Ex Libris-díjak ünnepélyes átadását, amely keretében a jelenlevők megtekinthették a díjazottakról készült rövidfilmeket, továbbá a színpadi bemutatkozás során az egyesületek egy-két csoportja is bemutatkozott. Imre álma címmel Gubcsi Lajos, egyetemi docens, újságíró, író, költő Makovecz Imre alkotásaiból válogatott egy kiállításra való anyagot, amelyet a díjátadó gálán tekinthetett meg minden jelenlevő.

Kónya-Kovács Otília