Összetartozunk Szövetség – Közösségünk megtartó erő – Trianon 100 – NEA-NO-20-O-V-0086

 Beszámolók 2020  |   2021. április 29., csütörtök

Összetartozunk Szövetség

Projekt Címe: Közösségünk megtartó erő – Trianon 100

Pályázati azonosító: NEA-NO-20-O-V-0086

Szakmai Beszámoló

 

A Közösségünk megtartó erő – Trianon 100 című  NEA-NO-20-O-V-0086 pályázati  azonosítószámú programunkat  a Nemzeti Együttműködési Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, támogatta a Miniszterelnökség irányító szervként való együttműködésben.

Az Összetartozunk Szövetség azzal a céllal jött létre 2017-ben, hogy programjaira, vagy a a magyar-magyar civil kapcsolatokat erősítse hagyományápolással, képzéssel, civil szervezeti találkozókkal, táborokkal, kulturális programokkal.

Minden év augusztusában megrendezzük a Nemzeti Identitás Tábort a Nemzeti Együttműködési Közösséggel közösen.   Csomakőrös, Érsekújvár, Nagydobrony, Rozsnyó és Tóthfalu után a következő évben kivételesen magyarországi helyszínt választottunk: Szarvast, a történelmi Magyarország mértani középpontját. Szarvason szeretnénk megemlékezni a trianoni békediktátum 100. évfordulójáról.

Az Identitástábor célja a határokon átívelő kapcsolatok erősítése, a tizenéves korú fiatalokban az identitástudat elmélyítése.  Minden alkalommal felkeressük a környék magyar történelmi emlékhelyeit, és lehetőséget biztosítunk tehetséges néptáncosainknak, népdalénekeseinknek, színjátszóinknak a szereplésre, bemutatkozásra a helyi közönség előtt.  A táborban felnőttek és fiatalok egyaránt jelen vannak, tanulnak egymástól, és kölcsönösen lelkesítik, ösztönzik egymást. Lehetőséget biztosítunk a különböző országrészekből érkezőknek, hogy gyümölcsöző kapcsolatokat építsenek ki. Együtt tud működni erdélyi és délvidéki magyar, anyaországi fiatal és felvidéki.

2020-ban kivételesen magyarországi helyszínt választottunk táborunknak: Szarvast, a történelmi Magyarország mértani középpontját. Mivel 2020-ban emlékezünk az országunkat területileg szétszakító trianoni döntés századik évfordulójára, egyúttal azt is mutatjuk és képviseljük, hogy a magyarság lelki és szellemi összetartozását semmiféle határ nem szakíthatja szét.

 

2020.06.20. Előkészítő Kerekasztal

Az előzetes terveinkkel ellentétben –  a  koronavírus-járványra  való  tekintettel – a 2020. június 20-án  megtartott Előkészítő Kerekasztalt  szerveztük meg Szarvason, ahol a már meglévő civil szervezetekkel, a szakmai beszélgetéseken  túl megbeszéltünk az eddigi tapasztalatainkat, és előkészítettük az augusztusi Nemzeti Identitástábort,  ami 2020. augusztus 17-23-ig  tart ,továbbá a  tervezett program részleteiről,szervezezési feladatokról tárgyaltak.

2020.08.17-2020.08.23 A Nemzeti Identitástábor

Programunk célja volt, hogy a hátrányos helyzetű és jó tanuló gyerekek megismerkedhessenek a helyi kultúrával, és az úton résztvevők megosszák egymással tapasztalataikat, élményeiket, tudásukat valamint célunk még, hogy eljussanak olyan helyekre, melyekre egyébként nincs lehetőségük. Az előadásokon kívül a táborlakók színes produkciókkal mutatkoztak be, a város érdeklődő lakosai számára is. A műsor központi része a trianoni évforduló témáját dolgozta fel.

A személyiségfejlesztő, önismereti, játékos tréningek alkalmával felnőtt és fiatal feloldódhat, illetve értékes tapasztalatokkal gazdagodhatott.

Kirándulásainkon megismerkedtünk Szarvas nevezetességeivel, továbbá ellátogatunk Sátoraljaújhelyre, Borsira, és Nagyszelmencre.

Hagyományainkhoz híven ismét rendeztünk vetélkedőket: Ki mit tudot, Dalpárbajt, történelmi vetélkedő , illetve a résztvevők csapatokat alkottak, majd a tábor utolsó napján kiderült, melyik csapat jegyezte meg a legtöbbet az előadásokból, a  kirándulásokon elhangzott idegenvezetésből.

2021.03.26.  Hódmezővásárhely Online KOCKA – Kárpát-medencei Online Civil Kerekasztal

A Trianoni sajnálatos döntésekre emlékezve programzáró megemlékezést tartunk.

A megemlékező kerekasztal konferencián részt vettek tagszervezeteink és magyarországi civil szervezetek képviselői (25 fő) , köztársasági elnöki hivatal képviselője, 20 település képviselője.

A magyarországi és határon túli magyar civil szervezetek 2021-as közös programjainak, illetve a 2021. évi programtervek ismertetésére volt lehetőség, kiemelten a   2020. június 4-i megemlékezésekre, ami a koronavírus miatt online formában valósult meg  ill. a nemzeti összetartozás éve rendezvényeire.

 

A pályázat a program megvalósításán felül lehetőséget nyújtott a szervezetünk működésének finanszírozására is: ide értve az iroda bérlés, a szervezet könyvelésének megbízására egy könyvelőiroda által, a magyarsiker.hu  honlapon történő hirdetést. Végezetül pedig a  személygépkocsi költségtérítésben, mely   hozzájárult  partnereink, kapcsolataink megtartásához, illetve szervezeti feladataink ellátásához.