V. Nemzeti Identitás Tábor

 Aktuális, Nemzeti Identitástábor - 2019  |   2019. november 05., kedd

2019.08.09-08.20. között került megrendezésre az V. Nemzeti Identitás Tábor, Ásotthalom-Tóthfalu-Ópusztaszer helyszíneken.  Az idei táborunk is a hagyományőrzés, együttműködés erősítése, határon túli és belüli kapcsolatok ápolása jegyében telt, mintegy 100 fő részvételével.

Első napunkon a mórahalmi Mini-Magyarországot látogattuk meg, majd ismerkedési est, csapatépítési játékok következtek. Másnap megtekintettük Szeged fő látványosságait, és tiszteletünket tettük a székely himnusz zeneszerzőjének, Mihalik Kálmánnak sírjánál, majd a „Civilek a pályán: Kerekasztal a Kultúra határok nélkül c. program résztvevőinek” következett. Ezalatt a tábor fiatalabb résztvevői a mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdőben pihentek. Harmadik napon a tábor helyszíne átkerült Tóthfaluba, ahol „100 év emlékei” kerekasztal beszélgetést tartottunk, este tábortüzet gyújtottunk, énekeltünk, táncoltunk.

A tábor 4. napján a résztvevők saját produkcióikkal szórakoztatták egymást, majd táncház, szabadtéri mozi következett. Az ötödik nap a kézműveskedés, sport jegyében telt, este pedig az Ismerős Arcok koncerten vehettek részt a táborozók. Következő napunk sem maradt rendezvény nélkül: este Mr Basary koncerten szórakozhattunk. Hetedik napunk szintén mozgalmasra sikeredett: szavalóversenyt, divatbemutatót tartottunk, táncokat, népdalokat tanultunk, valamint sportoltunk, az este folyamán pedig az Adai Fesztiválon léptünk fel.

A 8. napon kirándultunk Zomborra, Bácsra, Doroszlóra, majd Ki mit tudot és dalpárbajt rendeztünk. 9. napunk szintén a kirándulás jegyében telt, amit tábortűz és táncház zárt. 10. napon búcsút vettünk Tóthfalutól, és Ópusztaszerre tettük át a tábor székhelyét, ahol a Magyarok Országos Gyűlése programjain vettünk részt. A tábor utolsó napján élményekkel telve, régi kapcsolatainkat, hagyományainkat ápolva, új ismeretekre, és új ismerősökre szert téve indultunk haza.